/ TV & RADIO /

SOMMAR SOMMAR - ETT ÄLSKLINGSPROGRAM -

 
 Foto Fredrik Sandberg/TT
 
Så är det snart dags för ännu en säsong av sommar i P1. Det är ett av de radioprogram som har följt mig från  tonårstjej till mogen kvinna.
 
I år startar programmet den 23 juni kl. 13.00. Skådespelaren Claes Månsson, 68 år inviger och debuterar som sommarvärd. Claes har "medverkat i en rad filmer, teaterföreställningar och tv-serier, senast förra året i Saltön. Var 2013 en av Stjärnorna på slottet. Anställd på Dramaten i nära 30 år där några av de framträdande rollerna varit I väntan på Godot, Ett drömspel och Misantropen. Därefter spelat buskis och komedier samt gjort röster i flera animerade produktioner, exempelvis Wallace & Gromit-filmerna". ( Källa Sommar & Vinter Sveriges Radio)
 
Säsongen avslutas den 19 augusti kl 13.00.  Artisten och skådespelaren Rennie Mirro 46 år. Även han debuterar som sommarvärd. Rennie är "känd från publiksuccéerna Singin´in the Rain och Jesus Christ Superstar. Turnerade i Sverige tillsammans med Karl Dyall och föreställningen From Sammy with love, som även spelades på Apollo Theater i New York. Är sedan några år teaterdirektör för Teatern Under Bron i Stockholm, som under sommaren spelar svensk nyskriven dramatik".(Källa Sommar & Vinter Sveriges Radio)
 
Minns hur jag satt i min barn- och ungdomsby Snårestad hemma hos mormor och morfar på gräsmattan med ett litet bord sidan om baden-baden stolen. Antingen morfar eller pappa hade satt i ordning det här strax före klockan ett. Sedan lämnades jag där åt mitt öde med deras transistorradio. Det var min tid tillsammans med alla skådespelare, författare och journalister vilka pratade om den värld jag  också drömde om.
 
Minns hur jag njöt bakom mna stora solglasögon. Musiken var oftast bra. Ack ja, var blev den tiden av? Var blev mina drömmar och förhoppningar av? Gick de i uppfyllelse? Några av de gjorde det, medan andra inte. Livet tog en annan väg på gott och ont. Nåväl hur som helst har jag i allmänhet ett bra liv. Jag är ett fan av livet och är ständigt nyfiken.
 
Lite om "Sommar" historia:
"Våren 1959 skissade Sveriges Radios dåvarande underhållningschef Tage Danielsson på en programidé.

”Det ska vara lätt musik med prat med mening i”, sa Tage Danielsson till producenten Jörgen Cederberg. Så föddes programmet som blivit en del av den svenska sommaren allt sedan dess.

I Röster i Radio-TV den 29 juni 1959 läser man:

Kl. 13.00 Sommar. Lättlyssnat för semesterfolk. Mycket musik, korta praktiska råd och funderingar för sommartiden, väderleksöversikt, fickföljetong, litet reselexikon bjuder det nya sommarprogrammet på. Det återkommer fem dagar i veckan och fortsätter fram till mitten av augusti. Musiken är avpassad för semesteröron, kåserier och råd ges i små doser. Allt i lagom proportioner för den ljuva semestertiden.

Sommarvärden var till en början mer en presentatör som påannonserade olika programinslag. Den mer avspända tonen och det personliga tilltalet var tämligen nytt i Sveriges Radio och mellansnacken föll så väl ut att man lät Sommar bli ett eget program med en programvärd.

De första åren var det bara ett begränsat antal Sommarvärdar som återkom flera gånger. Det var först efter ett par år som det blev en ny Sommarvärd varje dag. Det innebär att man i Sommars arkiv upptäcker att vissa Sommarvärdar har gjort Sommar många gånger.
 
Utrikeskorrespondenten och kåsören Torsten Ehrenmark är den Sommarvärd som Sommar­pratat flest gånger – hela 50 program blev det. På andra plats kommer radioprofilen Jörgen Cederberg med 49 program" (Källa Sommar och Vintter, Sveriges Radio)

 /Ec
 

 


  
 
Mina favoritprogram / Om Sverige / sommarkänsla