/ KROPP OCH SJÄL /

ATT ÅTERHÄMTA SIG

Bild Google
 
 I en ny undersökning från Novus  kan man se att sex av tio tjänstemän i den privata sektorn känner sig stressade på jobbet. Bland dem som uppger sig vara stressade är det lika stor andel som upplever att stressen på jobbet har ökat det senaste året.

"De flesta blir stressade av en för hög arbetsbelastning (66 procent), men även otydlighet i vilket ansvar, mandat och vilka befogenheter man har väcker stresskänslor (42 procent). Andra faktorer som stressar tjänstemän är otydligt ledarskap (40 procent) och en slimmad organisation (35 procent).

Stress i sig är inte något farligt eller ens problematiskt. Stress är kroppens sätt att kraftsamla inför upplevelsen av ett yttre hot eller en påfrestning, så utan den funktionen skulle vi vara ganska utlämnade som människor i många situationer

 Problem med stress uppstår när stresspåslagen under en längre tid kommer för tätt eller när man inte har möjlighet att varva ner och återhämta sig. Möjligheten att få återhämtning är helt avgörande för att vi ska hålla oss friska i längden.
 
Att återhämta sig handlar om allt från att ta korta pauser och en riktig lunchrast under arbetsdagen till att kunna koppla bort från arbetet under fritiden och semestern". (Källa: Artikel från må bra)
 
Fem sätt som du själv kan göra för att återhämta dig effektivare
 
 1. Blunda på en plats som du känner dig trygg. När vi blundar skall hjärnan skifta ner i återhämtning. Idag blundar vi allt för sällan under vardagen. Redan efter några minuter så gör det gott för nervsystemet.
 2. Uppmärksamma allt inom och utanför dig som du känner dig avslappnad och trygg av att vila din uppmärksamhet på. Fyll på med det som ger dig resurser.
 3. Förläng din utandning och tag gärna korta pauser när du andats ut.
 4. Sträck din rygg och nacke bakåt så det känns bekvämt. Håll gärna händerna i vekryggen. Stå så minst en minut. Det främjar återhämtningen på flera plan.
 5. Drick ett stort glas vatten med lite mineralsalt (t ex 1/4 tsk Himalayasalt i 5 dl vatten).(källa welledge.nu)
 
Det är svårt för mig att ta någon längre semester/ledighet och jag vill absolut inte lämna över mitt arbete till någon annan även om jag har börjat med att försöka ge vissa uppdrag till någon som jag har förtroende för I mitt fall är det därför viktigt att hitta stunder i min vardag, där jag kan slappna av och känna mig trygg. Numera kan en sådan stund vara:
 
 1. Att se en film
 2. Att äta något gott tillsammans med en vän
 3. Att lyssna på en ljudbok
 4. Att blogga
 5. ta min mugg kaffe och titta på hur träden fått knoppar
 6. Ha Weekends lediga, så gott det går
 7. Att kela med katterna
 8. Att fixa mitt hår och naglar
 9. Att ha en god duschkräm på + en sprut av parfym
 10. Ett varmt och ärligt leende
 
 
 
 
 /Ec
Hälsa