/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NUMER 7 2018

 
 
Mitt sjunde boktips det här året blir " Och kvar stod en röd resväska" skriven av Mari Åberg. Boken är utgiven av Andra rum Förlag år 2013. Den omfattar 300 siidor och finns i olka format. Som häftad kostar den 147:- hos Bokus. Som lljudbok  172:- och som E-bok 93:-. " Och kvar stod en röd resväska finns också nu på Bokus-play för 89;-/månad, men då kan du lyssna på andra böcker också. Mitt boktips är en serie som består av tre fristående delar. Själv hade jag svårt att komma in i handlingen, men nu när jag lyssnar på Mari Åbergs berättelse, så är den verkligen värd att lyssna på eller läsa. Språket är enkelt och jag känner igen mig i Stockholmsskildringarna.
 
Handlingen:
"Göteborg 1933. Hanna förstod efterhand att hennes far var en märkvärdig person, en selfmade man som det så modernt och amerikanskt hette. Han hade varit inblandad i de flesta stora byggprojekt under 1920-talets Göteborg. Riktigt känd hade han blivit i och med artikeln i tidningen som byggde på hans livsfilosofi och devis - alla som vill kan. Att komma från mycket knappa omständigheter och bygga upp ett stort företag med från början ingenting mer än sina bara händer, det var en framgångssaga som nästan var för bra för att vara sann i trettiotalets Sverige. Men det var just sådana historier som behövdes för att ingjuta mod och entreprenörsanda i ett land i djup kris.

13-åriga Hanna lever ett priviligierat liv och drömmer om att få resa till Köpenhamn för att utbilda sig till modist. Så sker katastrofen och ingenting kommer mera att bli sig likt. Hon tvingas bryta upp från allt som hon känner till och har kärt för att skapa sig en egen framtid.
 
Sagt om boken:
Och kvar stod en röd resväska" är en roman om svek, mod och oväntad vänskap. Tillsammans med Hanna förflyttas vi till 30- och 40-talets Sverige i en berättelse full av nya perspektiv, humor och starka känslor". (källa Bokus)
 
De andra böckerna i serien heter: "Löftet" och "Vi som älskade och hatade så". Jag kommer att försöka läsa hela serien.
 
/Ec
boktips