/ Allmänt /

ALLHELGONAHELGEN 2018

<span>Under allhelgonahelgen minns vi våra döda på ett särskilt sätt. Gravarna smyckas med blommor och tända ljus och många kyrkoförsamlingar bjuder in dem som mist en nära släkting under året till en minnesgudstjänst.</span>
Bild Leva & Bo Expressen
 
Så är det allhelgonahelgen 2018..En helg under vilken vi smyckar våra gravar med blommor och ljus samt minns de personer som stått oss nära en gång. "Många kyrkoförsamlingar bjuder in dem som mist en nära släkting under året till en minnesgudstjänst. Under gudstjänsten läses ofta namnen upp på alla personer som dött i församlingen sedan förra allhelgonahelgen. Alla helgons dag är en rörlig helgdag. Den firas varje år på den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. 2018 är det 3 november. Allhelgonadagen däremot infaller alltid första november, i år är det en torsdag, men den är ingen helgdag i sig.
 
Inte blanda ihop med halloween Halloween infaller enligt traditionen alltid den 31 oktober. Men i Sverige finns inget fast datum spikat för halloweenfirande. Det är okej att fira halloween dagen före Alla helgons dag, dagen före Allhelgonadagen eller dagarna närmast omkring. Men det är viktigt att inte förväxla halloween med Alla helgons dag och den efterföljande Allhelgonadagen när de döda ska hedras och gravar utsmyckas.
 
Varför firar vi Halloween? Halloween kom till Sverige från USA och började uppmärksammas ordentligt i början av 1990-talet. Till USA kom halloween med irländska invandrare på 1800-talet. Ursprungligen härstammar halloween från den keltiska helgen Samhain då de dödas själar ansågs återvända till jorden. Människorna klädde ut sig och gick och tiggde mat och dryck till festen. Ljusprydda pumpor sattes ut för att mota bort ondskan.
 
Alla helgons dag blev officiell helgdag 1953  På 700-talet började helgon firas inom den kristna kyrkan och även martyrer, människor som dött för sin tro, började uppmärksammas. Det blev många dagar att fira och så småningom – för cirka 1 000 år sedan – beslutade den tyskromerske kejsaren Ludvig den fromme att införa en gemensam dag i almanackan för alla helgon och martyrer utan namn. Så kom Alla helgons dag till. Den har flera gånger genom historien omvärderats beroende på förändrade religiösa uppfattningar. 1953 blev helgdagen officiell i Sverige".(källa Leva & Bo Expressen)
 
Jag vill gärna citera ur en text som jag skrev om min älskade by - snårestad - " Ett av mina smultronställen på jorden är en liten by som är belägen fem mil från Malmö och en mil från Ystad.Snårestad, som byn heter, är min barndomsby och när jag tänker efter så är den faktiskt också ganska mycket min ungdomsby. I Snårestad bodde mormor och morfar i över 30 år. Jag har tillbringat många sommarlov här, jag vet varje sten, kan känna dofterna under olika årstider. I min barn- och ungdomsby mår jag bra trots att det numera är en aning vemodigt att återkomma. Ingenting är som förr, eller skönmålar jag minnena nu när jag blivit äldre?

Mitt i byn ligger en vit lantlig kyrka på en kulle, så står man på kyrkogården kan man se ut över havet. Nästan alla mina kusiner har gift sig i den här kyrkan. Nu ligger både morfar, mormor och mina föräldrar begravda på den här kyrkogården. När jag återvänder till Snårestad, känner jag ett inre lugn komma liksom det alltid har gjort när jag kommit till min barndomsby" (ur min egen text: "mitt älskade Snårestad")
 
Sedan år 2015 har jag svårt att åka till mina gravar på grund av olika anledningar. Mina kusiner som bor i närheten ser till så att det ser fint ut. Varje år får de en slant för det här. Tack för hjälpen! 
 
Ni fyra som står/stod mig nära ska veta att ni finns i mitt hjärta även om jag inte åker till kyrkogården. Ofta tänder jag ett ljus för er och minns hur det var en gång tillsammans med er.
 
 
 
/Ec
 
 
 

 

 
Helger, avkoppling, / Höst / hos mig