/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NUMMER 13 2018

 
 
Mitt boktips nummer 13 hänger samman med det förra inlägget "Vi har en andra hjärna - tarmen - I augusti i år låg en bok på bokhandlarnas bord med titeln "Kimchi och kombucha" av Soki Choi. Den är utgiven av Bonnier Fakta Förlag och omfattar  204 sidor. Hos Bokus finns boken i två olika format: Inbunden och då kostar den just nu 159:- och som E-bok för 87:-
 
Så här säger Bokus om boken:
"Har vi lagt en massa tid, energi och pengar på mediciner, självhjälpsböcker, psykologer och andra terapier i onödan - när en enkel fekaltransplantation (bajsöverföring) egentligen var lösningen? Forskning visar nämligen att tarmbakterierna inte bara spelar en avgörande roll när det gäller vårt immunsystem. De verkar även spela en viktig roll i alzheimer, parkinson, autism, adhd, stress, ångest, depression med mera.

Upptäckten av kopplingen mellan tarmbakterierna, tarmen och hjärnan är banbrytande och det mest spännande inom medicinsk forskning just nu. I den här boken berättar Soki Choi på ett fascinerande sätt om den mikrobiotiska revolutionen och de senaste genombrotten i forskningen om den så kallade microbiota-gut-brain axeln och hur den verkar kunna påverka din hjärna och psykiska hälsa.
 
Soki ger också bevisade tips på hur mat kan bidra med goda bakterier och därmed stärka ditt immunförsvar och din hjärnhälsa. Och för att kickstarta din hjärna avslöjar hon sina bästa recept på kimchi och kombucha, alla fullproppade med goda bakterier". (källa: Bokus)
 
Vem är Soki Choi?
"Soki Sue-Kyung Choi, född 10 december 1973 i Spånga församling i Stockholm är en svensk föreläsare och författare.

Soki Choi växte upp i Rinkeby och Husby i Stockholm och i Huddinge som dotter till sydkoreanska immigranter. Hon gick på Adolf Fredriks musikskola och utbildade sig 1992–1997 till civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm. Hon disputerade 2011 vid Karolinska institutet på en doktorsavhandling om komplexa system inom sjukvården.[ Hennes doktorsavhandling vann ett europeiskt prestigefullt pris år 2011 för bästa systemforskning med motiveringen att "hon utmanar traditionella föreställningar i sjukvården"

 År 2000 utsågs hon av Veckans Affärer till en av Sveriges mäktigaste kvinnor. I sin roll som IT-pionjär blev hon även omskriven av internationell press och var på omslaget av Forbes. Sveriges Television visade i oktober 2004 IT-prinsessan, en dokumentär om Soki Choi, efter att ha följt henne under två år som IT-pionjär i början av 2000-talet". (Källa: Wikpedia)

 
 /Ec
boktips