/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NUMMER 6 2018

 
 
 
Mitt sjätte filmtips för i år blir " Leif  Gw  Trilogi "(En Pilgrims död, Den fjärde mannen, Den döende Dekektiven)  Den här boxen finns från och med den 19:e november att köpa på discshop att köpa för 149:-Distributör är SF
 
Filmerna i boxen:
"En pilgrims död: Chefen för rikskriminalpolisen Lars Martin Johansson (Rolf Lassgård), LMJ, är frustrerad över att Palmemordet inte blev löst. Kunde han förhindrat mordet om han handlat annorlunda på den tiden? Han får en möjlighet att skapa en parallell utredning till den ordinarie Palmeutredningen och tillsätter en ny grupp, med strategiskt utvalda personer, som han har en känsla av kan hjälpa honom att se utredningen i ett nytt ljus. Den första att rekryteras är Jeanette Eriksson (Helena af Sandeberg) som arbetat 25 år inom polisen och är kanske den medarbetare LMJ hyser mest respekt för. Flera av personerna kan sitta inne med kunskap kring mordet som de själva kanske inte ens känner till, eller själva kan koppla ihop. Någon bör ha sett eller hört något och just detta något är kanske en av nycklarna till mordet?
 
Den fjärde mannen: 1975 ockuperas västtyska ambassaden i Stockholm av tyska terrorister. Attacken slår inte bara mot ambassaden utan även mot Sveriges stolthet som en fredlig nation. Säkerhetspolisen anser i efterhand att terroristerna måste haft hjälp av folk i Sverige, men det kan inte bevisas. 1989 mördas en man i sin lägenhet i centrala Stockholm. Det är en lägre tjänsteman som verkar ha levt ett oansenligt liv utan familj eller nära vänner. Den homofobe poliskommissarien Evert Bäckström får hand om utredningen och avskriver fallet som ett "bögmord". Här och nu så utnämns Martin Johansson, LMJ, till ny chef för Säkerhetspolisen. Hans första uppgift blir att ta en ny titt på ambassaddramat från 1975. Två nya namn har nyligen lagts in i mappen, varav det ena är offret från Bäckströms olösta mord från 1989. LMJ sätter ihop en utredningsgrupp vars diskreta undersökning, pusselbit för pusselbit, leder in i maktens korridorer. 
 
Den döende detektiven: Lars Martin Johansson, i sin krafts dagar chef för Rikskriminalen, legendarisk mordutredare och bland sina kolleger känd som mannen som kan se runt hörn. Numera är han nybliven pensionär och lever ett annat liv som han inte är helt tillfreds med. En sommardag faller Johansson ihop. När han tre dygn senare kvicknar till liv ligger han på intensiven på Karolinska sjukhuset drabbad av en blodpropp i hjärnan. Samtidigt som han rehabiliteras griper Johanssons gamla liv tag i honom på nytt. Hans läkare berättar en hemsk historia om ett trettio år gammalt ouppklarat mord på Yasmine, en nioårig flicka. Samtidigt som Johansson försöker återuppfinna meningen med livet, bestämmer han sig för att lösa den gamla mordgåtan"(Källa: discshop)
 
Jag har sett filmerna när de sändes på Tv och de får högt betyg av mig. Allting är välgjort och insatserna fråån skådespelarna är mycket bra. Vad kan man annars vänta sig när huvudrollen spelas av Rolf Lassgård. Han är min stora favorit och en av Sveriges duktigaste skådespelare. Han gör sitt hantverk med bravur.
 
Om jag skulle köpa boxen? kanske, men ändå inte trots Lassgård. Då finns det andra boxar som jag skulle lägga mina pengar på till exempel "Vår tid är nu" med flera.
 
Filmboxar är mycket bra att ha i sitt filmbibliotek, särskilt så här års, då mörkret infinner sig tidigare och tidigare månad efter månad. Då är det skönt att krypa upp i soffan och njut av flera avsnitt.
 
 
/Ec
Filmtips