/ KROPP OCH SJÄL /

VI HAR EN ANDRA HJÄRNA - TARMEN -

Bild Google
 
I måndags tittade jag på ett inslag i "Maloo efter tio" och blev så intresserad av vad som framkom om vår tarm och att den kan vara vår andra hjärna. Soki Choi  har skrivit en bok med titeln "Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker vår hjärna. (i ett senare inlägg kommer jag att ta upp den här boken som boktips)
 

 "Kimchi är en koreansk fermenterad rätt, ofta baserad på kål, och kombucha är en fermenterad tedryck. Båda är proppade med bakterier, som sägs skydda och stärka hjärnan. Kopplingen mel‍ lan hjärnans och tarmens nervsystem är ett ungt och fortfarande relativt outforskat fält. I sin bok har Soki Choi sammanställt det man hittills sett i forskningen.

Tarmen kallas med rätta för vår andra hjärna. Tarmens eget nervsystem har lika många nervceller som en katts hjärna. Även om vi kanske har anat det tidigare, så är det först nu som man i forskning kan se hur viktig maten är för vår hjärnhälsa, 

I sin bok skriver Soki Choi bland annat om forskningsresultat som tyder på att inflammation i hjärnan, som skulle kunna kopplas till tarmbakterier, är en möjlig faktor vid depression och alzheimer

 Tarmbakte‍rier producerar ämnen som kan nå hjärnan via blodet eller via den stora vagusnerven, säger författaren. Hon beskriver det som en trepartsdialog mellan hjärnan, tarmen och tarmbakterierna"( källa pressreader)

I en artikel av Monika Norrby kan vi läsa att " Surkål är klassikern men det finns en mängd matvaror som genomgår samma process: miso, den japanska sojan, youghurt, och surdegsbröd inte minst.

Mjölksyrajäsning är en förädlingsprocess som gör grönsakerna mjukare och som ger dem en behaglig arom och förbättrad smak. Det är dessutom en konserveringsmetod som bevarar näringsämnena och vitaminerna väldigt bra, den kan till och med öka näringsinnehållet. Mjölksyrajästa grönsaker är även probiotiska; de innehåller nyttiga, levande bakterier som bland annat stärker immunförsvaret.

Särskilt rödbetor, morötter och vitkål blir goda när de mjölksyrajästs och det är lätt att bli beroende av den friska smaken". (Källa Mjölksyrade grönsaker - det är lättare än vad du tror:)

"Kombucha är en syrlig dryck som smaksätts med kryddor, bär eller frukt. Kombucha är en väldigt bra produkt den innehåller mycket mjölksyrabakterier vilket är bra för vår tarmflora och har flera andra hälsosamma egenskaper.

Kombucha kallas för svamp men är egentligen en jäst- och bakteriekultur. Kombuchasvampen är geléliknande och genomskinlig, och påminner om en slemmig manet. Den är fylld av nyttiga ämnen, enzymer, vitaminer, mineraler, hälsosamma bakterier och jäst. Genom att fermentera kombucha med en blandning av avsvalnat te och socker framställer man en vinägeraktig dryck.

Kombucha har en avgiftande och renande effekt på kroppen, samtidigt som den förbättrar matsmältningen (på grund av levande bakteriekultur) och stärker levern. De som använt den under många år säger sig ha fått finare hy, minskning av smärtor i leder och kropp, ökad energi och förbättrad sömn. B-vitaminerna ser till att hår, hud och naglar håller sig starka och friska, och antioxidanterna anses höja immunförsvaret.

Tack vare organiska syror och enzymer som bildas under bryggprocessen kan kombucha ha detoxande effekt på kroppen samt öka mättnadskänslan, och fungerar därför bra i samband med träning och yoga. Alla b-vitaminer i svampen hjälper dessutom kroppen att ta upp energi ur maten och bryta ned fett. Det gör den också som bra komplement vid önskan om viktminskning.
 
Kombucha-te är har tillverkats under flera tusen år i både Japan, Kina och Ryssland. Enligt en del forskare användes kombucha-te så tidigt som 200 år före Kristus. Redan under Tsin-dynastin i Kina kallades den för ”Livets Te.” Troligtvis har kombucha sedan nått västvärlden via Ryssland. Enligt traditionell kinesisk medicin betraktades kombucha-te som odödlighetens te och livets elixir." (Källa Mitt kök)
 
På nätet kan du hitta recept om du vill testa att syra grönsaker eller göra din egen kombucha. Lycka till!
 
/Ec
 
 
 
 
Hälsa / Mat och Dryck