/ LIVETS NJUTNINGAR /

FESTLIG FISKGRATÄNG

 
 
i veckan som gick lagade jag en fiskgratäng vilken blev lite av det extra men mycket god och en fröjd för ögat. Den tog lite tid att laga, men det var det värt och absolut något som går att bjuda på. Den som vill kan dricka ett glas svalt vin eller en cider.När jag gjorde den, hade jag torskfiléer och jag gjorde egen mos, men det är ju valfritt.
 
Det här behöver du till fyra personer:
400 gram djupfryst sejfilé
0,5 tsk salt
1 pkt ( 250 gram) bladspenat
1 gul läk
1 msk smör
0,5 tsk salt
1 krm peppar
2-3 tomater
4 port potatismos (hemlagad eller pulver)
1 msk curry
2 äggvitor
2 dl riven ost
 
Gör så här.
  1. Halvtina och skär fisken i skivor.
  2. Lägg fisken i en lättsmord ugnsäker form och strö över salt. Tänk med aluminiumfolie och tillaga mitt i ugnen i 225 grader cirka 15 minuter.
  3. Halvtina och grovhacka spenaten.
  4. Skala och finhacka löken.
  5. Fräs spenat och lök i matfettet i en stekpanna tills all vätska kokat in.
  6. Krydda ned salt och peppar.
  7. Skölj och skiva tomaterna.
  8. Tillaga potatismoset och smaksätt med curryn.
  9. Vispa äggvitorna till ett riktigt fast skum, gärna med elvisp.
  10. Vänd ner äggvitorna i moset. 
  11. Fördela spenaten på fisken.
  12. Bred på potatismoset och lägg på tomatskivorna.
  13. Strö över den rivna osten.
  14. Gratinera mitt i ugnen i 250 grader cirka 10 minuter.
Du kan servera rätten med rivna morötter eller kuber av slanggurka.
 
Ät och njut!
 
 /Ec
 
 
Mat och Dryck / recept