/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NUMMER 2 2019

 
 
Tv4 sände långfilmen "Solsidan" på bästa sändningstid igår kväll. Jag slog mig ner i tevesoffan för att titta därför blir det mitt filmtips nummer två 2019. Visst hade den vissa poänger och speglade hur det kan vara hos några par i livet i stort och smått. Men jag har förstått att komedier inte är min "grej", så jag skulle aldrig betala för att se den.Inte heller tvserien med samma namn tilltalar mig, men det finns ju personer som tycker om den, eftersom den går under så många säsonger.
 
Jesper Harrie har skrivit manuset till långfilmen och för regin står Felix och Måns Herngren för. I mars i år kom filmen på DvD men den hade biopremiär den första december 2017 Speltiden är en timme 44 minuter. Rollbesättningen i långfilmen är ungefär densamma som i tvserien: Alltså: Johan Rheborg, Mia Skäringer, Felix Herngren och Josephine Bornebusch med flera.
 
Handlingen:
"Alex och Anna har gjort slut och försöker gå vidare med sina nya liv hos sina nya förhållanden. Samtidigt så letar Anette och Ove desperat efter ett mirakel som kan ge dem det barn dem önskar. Fredde konfronterar sin gamla pappa och Mickan bjuder in hela Torekov på en enorm fest. Och det är bara början... Det här är början på en helgalen resa som handlar om förhållanden, svek, barnlängtan, kärlek och oskrivna badregler i Torekov". (Källa: MovieZone)
 
Delar av recensent Alexander Dunerfors recension i november 2017:
"Anna har börjat dejta en hunkig äventyrskille (Henrik Schyffert), medan Alex får upp ögonen för en säljare på tandläkarkliniken (Frida Hallgren). Under tiden har Fredde egna bekymmer med sin hippie-far (Sven Wollter), och medan Mickan jagar den perfekta Instagram-selfien, upptäcker Ove och Anette att de bara kan få barn med en spermadonator.
 
Vare sig man föredrar tafatta Alex och kritiserande Anna (Felix Herngren och Mia Skäringer), skrattar åt trendkänsliga Fredde och Mickan (Johan Rheborg och Josephine Bornebusch) eller älskar att hata de irriterande grannarna Ove och Anette (Henrik Dorsin och Malin Cederbladh) blir det ett angenämt återseende för många. Snåla Ove står för filmens skönaste scener (totalt utbrott i mataffären), annars är det främst Bornebusch och Rheborg som gör filmen rolig. Överklassparet Mickan och Fredde är som bäst när de är lite over-the-top och närapå parodier på sig själva. När är det dags för en egen spinoff?
 
Men jag kan inte släppa känslan att det fanns potential att göra så mycket mer. Med en större duk och längre speltid borde man haft all möjlighet att ta ut svängarna, skruva till det, göra något galnare och mer oväntat. Det verkar som att Felix Herngren (som regisserar med brorsan Måns) inte är helt säker på vad han vill göra med det här formatet.  
 
En blandning av många idéer, varav vissa faller bättre ut än andra. Säkert hade manuset mått bra av lite mer tid och omtanke. En del scener klipper mitt i när man väntar på en punchline, och flera skämt faller platt till marken. Därför känns ”Solsidan” ibland som en framstressad produkt, skapad enbart med hopp om att 730.000 Facebook-följare ska köpa en biobiljett, och inte för att en genial historia kläcktes och krävde en stor duk.
 
Den här slinker ner lika lätt som julglöggen, och glöms bort lika snabbt som förra årets gran. Kanske hade en återförening gjort sig bättre som julspecial på TV4. Jag tippar ändå att biopubliken kommer hitta till "Solsidan" i vinter, för att möta sina favoriter för kanske allra sista gången. Men icke-frälsta kan lika gärna stanna hemma". (källa: Moviezone)
 
Jag håller med Alexander Dunerfors då han menar att återföreningen hade gjort sig bättre som julspecial i TV4, men som sagt smaken är olika och tur är väl det. Som sagt är jag ett fun av drama så...
 
 /Ec
 
Filmtips