/ TIDNINGAR, OCH BÖCKER /

BOKTIPS NUMMER 2 2019

 
Mitt andra boktips för det här året blir "Med hälsningar från Båstad" skriven av Jenny Fagerlund . Boken är utgiven av Nordstedts Förlag i juni förra året. Den omfattar 300 sidor samt ingår i samtida skönlitteratur. Det är en feelgood roman. Boken finns i olika format såsom inbunden för ett pris av 199:- (hos Bokus). Väljer du E-boken får du betala 149:-. Vill du hellre lyssna på boken via din dator ( ljudbok) är priset  129:- 

Handlingen:
"Äntligen är det dags. Linda ska lämna sina konspirerande kollegor och flytta till London för att börja ett nytt jobb på ett av Europas största livsstilsmagasin. Hon har jobbat hårt för att nå hit och även hennes annars så svårimponerade mamma verkar nöjd. Men när jobberbjudandet dras tillbaka i sista stund står hon plötsligt utan jobb i både London och Stockholm. Linda drabbas av fullständig panik och berättar inte för någon vad som har hänt, utan fortsätter låtsas att hon ska flytta. Bara hennes pojkvän Frank och hennes bästa vän Helena får veta sanningen. Men vart ska hon ta vägen? Ett litet hörn av ett födelsedagskort visar räddningen. Hennes moster i Båstad! Visserligen en moster som hon inte känner och som hennes mamma brutit kontakten med tjugofem år tidigare, men vem kommer att hitta henne där? Planen är perfekt.
 
I  Båstad står tennisveckorna för dörren och Linda dras med i festligheterna. Men ju mer hon lär känna sin moster och sina nyfunna vänner desto mer går det upp för henne att allt inte är riktigt lika härligt som det verkar. Varför bröts kontakten med mostern? Och varför ringer aldrig Frank"? (Källa Bokus)
 
Vad är då feelgood romaner?
Så här säger Jenny Bäfving i sin blogg:"Feelgood är lite svårt att ringa in, frågan är om det är en genre i sig egentligen – romanceförlaget Harlequin har exempelvis numera en underkategori kallad Harlequin Heartwarming med (antar man) mindre av ångande sex och fler promenader i fallande höstlöv, bortsprungna hundar som blir återfunna och hälsosamma familjerelationer. Värderingsmässigt och innehållsmässigt stämmer det bra med den typiska svenska veckotidningsnovellen som inbegriper inte bara kärlekspar utan alla familjemedlemmar, husdjur och helst mysiga miljöer som inger läsaren ett sorts eskapistiskt välbehag (dock utan att vara överdrivet exotiska, mer som hämtade ur något smakfull inredningsmagasin. ) Man kan nog också prata om mys, trevnad, en känsla av allt ordnar sig och att konflikterna inte berör livets mörkare sidor utan känns hanterliga och lagom tillspetsade för att också vara underhållande. Feelgood betyder dock absolut inte en avsaknad av problem  – man ska vara lika noga med att  intrigmässigt ge sina karaktärer hinder, utmaningar, äventyr och komplikationer för att sedan skapa den värmande känslan att allting allting löser sig och slutet alltid är gott. Då uppstår magisk feelgood.
 
Feelgoodromanerna mår bättre än någonsin.
Genren där livets alla upp- och nedgångar ryms mellan pärmarna – och där det brukar lösa sig till det bästa på slutet. Feelgoodromanen mår bättre än någonsin! Det är så roligt att se feelgoodfestivaler och -aftnar ta plats, där det innan varit så knökfullt av spänning. Utländsk feelgood, särskilt den brittiska, har ju stått sig stark i många år, men det är jätteroligt att vi nu börjar få en hel del svenska feelgoodstjärnor också.
En anledning är ju att romaner som anses som ren underhållning helt enkelt får lägre status än mångbottnade litterära verk. En annan är att den känslomässiga feelgoodgenren brottas med samma problem som underhållningsromanen gjort sedan de melodramatiska 1800-talsromanerna, och ännu längre tillbaka. Förnuft står mot känsla, och traditionellt sätt så har det inneburit manligt mot kvinnligt. Böcker med mycket kvinnliga känslouttryck har egentligen aldrig stått högt i kurs. Men det gör mig glad att den här genren på eget bevåg har byggt upp sin popularitet och helt struntat i vad vissa anser om den". (Ur en intervju med förlaget Norstedts)

 

Själv har jag lyssnat på den här boken via BookBeat och hade några härliga timmar med den. Tycker om Jenny Fagerlunds sätt att skriva. Kommer att läsa mer av henne även om hon inte håller samma klass som Moyes och Sandberg.

 

boktips