/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

FILMTIPS NUMMER 1 2019

 
 
Mitt första filmtips för år 2019 r "Mamma mia: Here we go again". Det är som sagt en musikal från 2018av Ol Parker med Meryl Streep och Amanda Seyfried. För regi och manus står Ol Parker. Speltiden är en timme och 54 minuter. Filmen är en uppföljare till Mamma Mia som kom år 2008. Vill du bara köpa den senaste filmen, kostar den 149:- hos discshop. Numera finns båda filmerna i en box, vilken kostar 249:-.
 
Handlingen:
"Fem år efter händelserna i Mamma Mia! är Sophie tillsammans med Sky och ska nyöppna sin mamma Donna's taverna. Donna har tragiskt nog avlidit för en tid sedan, och Sophie tillägnar sin mor allt arbete med tavernan, som får namnet "Villa Donna". Sophie störs av att hon inte klarar att göra allting själv som sin mor. Sophie planerar en stor invigningsfest för Bella Donna, men lider av att varken Sky (som rest för att studera hotel management i New York) eller två av hennes pappor, Bill och Harry, inte kan komma. Mammans gamla vänner Tanyas och Rosies är dock där, liksom pappa Sam, nu änkling. Med Tanya's och Rosies hjälp utforskar Sophie mer av sin mammas historia, hur hon träffade Sophies tre presumtiva pappor, kom att uppfostra sin bebis helt på egen hand och hur hon kom att bygga tavernan. En stor storm hotar ruinera hela invigningsfesten och alla flyg till Grekland ställs in. Men Sophie överraskas slutligen av att Bill, Harry och Sky alla tre lyckats ta sig dit. Saker ställs på sin spets när en högst oväntad person kommer på visit – Donnas mamma, en kändispersonlighet som försköt Donna för så många år sedan när hon blev gravid med Sophie, men nu tycks villig att axla rollen som mormor - och blivande gammelmormor". (källa Wikipedia)
 
Mottagande:
På Metacritic, har filmen en poäng på 60 av 100 baserat på 43 kritiker, vilket indikerar "blandade eller genomsnittliga recensioner".

Peter Bradshaw från The Guardian betecknade uppföljaren som "konstigt oemotståndlig" och gav den tre av fem stjärnor. Han beskrev sin reaktion på den första filmen som "en kombination av nässlor och böldpest," men erkänner att den här gången, obevekligheten och den större självmedvetna komedin fick honom att le. Han avslutar med: "Mer roligt än jag trodde. Men snälla. Nog nu."

Den här filmen har jag i mitt filmbibliotek. Men tyvärr tycker jag att den inte kan mäta sig mot den första Mamma Mia. Då och då skrattar jag, men att ta bort huvudpersoen från första filmen är inte lyckat och låta mormor göra entre i slutet av storyn är underligt. Nej, låt Mamma Mia vara i fred nu.Som sagt "smaken är som baken - delad - så...
 
 
/Ec

 
Filmtips