/ HEMMET /

FÖRDELAR MED ATT HA ORDNING OCH REDA

Bild: Steg för hälsa
 
Först är det bäst att ta en titt på varför det är bättre att leva i ett rent och prydligt hem. Även om du kanske inte tror det spelar det en viktig roll för humöret.
 
Själv kan jag instämma i det här faktumet att jag påverkas om jag har det nystädat samt ordning och reda här hemma eller om det råkar vara stökigt och ofräscht. Jag kan bli gräsligt irriterad om det luktar illa i badrum och kök. Min mamma sa alltid att de här utrymmen ska glänsa. Hennes motivering var att i badrummet höll man sig ren och i köket äter man oftast sina måltider. Mammas ord sitter i min ryggmärg. Jag vet att många tycker att jag är petig med min ordning och reda, men sådan är jag.
 
En annan sak är: Har man hjälp av andra, så bör man ha ordning och veta var man har saker. Annars går det för mycket tid åt att leta efter vad man ska ha. Således är jag noga med att plocka undan efter hand. Jag brukar dammsuga över de fria ytorna en gång i veckan, medan jag veckostädar en gång i veckan. 
 
Det finns tre fördelar med att leva i ett rent och prydligt hem:
  • Lägre risk för sjukdom: ansamling av damm och bakterier orsakar allergiska reaktioner och andra problem.
  • Bättre humör: alla gillar att leva i ordning och ha en väldoftande omgivning. Det påverkar undermedvetet ditt humör och dina aktiviteter i hemmet.
  • Det är en form av träning: att städa kräver måttlig energi, vilket är bra för din kropp. När du är klar kommer du att känna lättnad och tillfredsställelse över att ha slutfört en så jobbig syssla.
Fem enkla städvanor för att hålla hemmet i ordning:
 1. Hålla golven rena: Om du ägnar fem minuter om dagen åt att hålla golven rena kommer du märka att det blir mycket lättare att hålla dem i gott skick. Istället för att låta damm och smuts ansamlas ska du rengöra dem varje dag med en fuktig mopp.Om det inte ser ut att behövas kan du ta en vända ändå för att ta bort det damm som garanterat finns där.
 2.Bädda sängen:  Ja, vi vet att många avskyr det. Men att bädda sängen kommer ge dig en känsla av att rummet är rent. Det är bäst att göra det på morgonen, efter att du har vaknat. Tänk bara på att kvalster gillar bäddade sängar. Om du kan ska du lämna fönstren öppna för att ventilera. Själv renbäddar jag varannan dag, men jag byter örngott och ibland även underlakan varje vecka.
3 Lämna kläderna vikta eller på  en galge: Om det finns något som verkligen gör hemmet rörigt är det kläder huller om buller. För att undvika det är det bra att göra det till en vana att inte lämna kläder där de inte hör hemma. När du kommer hem ska du hänga upp jackan; efter att ha duschat ska du lägga smutsiga kläder i tvättkorgen; om du bytt om för att gå ut eller sova ska du lämna nästa dags kläder på en stol eller i garderoben.
4. Rengör duschen och resten av badrummet en gång om dagen: Även om det kan kännas bortkastat att rengöra duschen efter att ha duschat är det väldigt effektivt. Du kan torka med en trasa och lite desinfekterande medel över väggarna för att undvika ansamling av tvål och mögel. Du kan även avvara några minuter innan du duschar för att rengöra toaletten och handfatet. Du kommer se att man med lite ansträngning radikalt kan förändra tillståndet i badrummet
5. Schemalägg en tid för gruppstädning varje dag: Ge varje familjemedlem en uppgift: att diska, ta ut soporna, ge mat till husdjuren eller sopa golven. Om du lever ensam ska du försöka göra det ändå, även om det tar längre tid. Det är små ansvar som verkligen gör skillnad. Det lär dessutom dina barn om ansvar och hjälper er att leva tillsammans som en familj.

Sist men inte minst är det värt att säga att inget av det här antyder att du ska ”leva för att städa…” Du behöver inte gå till det extrema för att få lite balans och en känsla av välbehag i ditt liv.

Det handlar om att hitta en rutin och skapa en hälsosam och nöjsam omgivning. Du behöver inte bli besatt, var bara konsekvent.(info kommer från Steg för Hälsa)

 

 /Ec
 
 
 

 

Hälsa / hos mig