/ FILM, TEATER OCH MUSIK /

MITT STORA INTRESSE FÖR SVENSK FILM

 
 
 
I morgon kväll är det så dags för guldbaggegalan 2019. En av mina heligaste kvällar under året, då allt fokus ligger på den här galan som sänds i svt 1. Då är det tystnad tagning här hemma och då sitter jag där i mitt vardagsrum och är frånvarande från verkligheten. Jag är som sagt inne i min egen bubbla så det är inte någon idé att prata med mig. Jag älskar ju svensk film och allt som hör där till. Lördagskvällarna i januari har varit magiska, då stjärnorna på slottet har berättat sin historia. Vet inte vart jag fått mitt brinnande intresse för just teater, film och författarskap ifrån. Det tycks vara nergrävt i mina gener från min pappas sida. Han hade en kusin som var känd skådespelerska på Dramaten och sedan var farfar och hans bröder skickliga på att formulera sig i skrift. Det bästa jag visste, när jag kom till farfar och farmor, var när jag fick läsa något brev som farfar fått från Stockholm. Breven hade ett magiskt uttrycksätt att verkligen förmedla en känsla. Där någonstans snappade jag upp konsten hur man kunde "få till det", så att det lät bra. 
 
I vuxen ålder har jag blivit mer och mer road av svensk film. Min favoritregisör är Lars Molin och Kjell Sundvall. Båda är norrlänningar och kan verkligen konsten att fånga ögonblicket och verkligheten på ett suveränt sätt. Filmer som Potatishandlaren, baddjävlar, Tomten är far till alla barnen och Grabben i graven bredvid är bara några av deras underbara filmer, som jag kan se om och om igen.
 
Vem är då mina favoritskådespelare/-skor? När det gäller de gamla svart vita filmerna från 1940 - 1960-talen finns namn som Hasse Ekman, Sickan Carlsson, Jan Kulle, Stig Järel, Erlannd Josephsson m.fl. Efter de årtioenden ovan kan jag nämna Mona Malm, Rolf Lassgård, Peter Haber, Sandén, Liv Ullman m.fl Nykvist och Stomare bör också nämnas, annars hade det varit en snedvriden bild av svensk films rollbesättning. Jag är väl medveten om att det finns oerhört begåvade skådisar i nuläget, men hade jag tagit med alla nya så hade listan blivit lång.
 
Det ska bli spännande att se vem som får en guldbagge i morgon. Hoppas någon otippad person och också något nytt stjärnskott får någon bagge.
 
 /Ec
Folk som jag beundrar / Passion