/ Allmänt /

OM SVERIGE IDAG - SVERIGE HAR ÄNTLIGEN FÅTT EN NY REGERING

 
 bild:  Jessica Gow, TT
 
Jag citerar Mats Knutsson som är inrikespolitisk kommentator på Svt: " Makten är säkrad liksom statsministerposten. Oppositionen har splittrats. Alliansen är slagen i spillror. Idag skrivs politisk historia i Sverige. Den traditionella blockpolitiken är satt ur spel. Nya samarbeten inleds. Om det nya samarbetet blir en parentes eller utgör en bestående förändring är ännu för tidigt att dra några säkra slutsatser om.
 
Maktspelet: På fredagen utnämndes han återigen till statsminister av Sveriges riksdag. Det tog 131 dagar, vilket är rekord för en svensk regeringsbildning.Utfallet kan både beskrivas som ett uttryck för Socialdemokraternas skickliga maktspel och för Alliansens självskadebeteende.Sverigedemokraternas framgångar blev det som till slut knäckte Alliansen. Synen på Sverigedemokraternas roll i svensk politik blev vattendelaren som fick de fyra allianspartierna att gå skilda vägar.
 

SD hålls borta:  Stefan Löfvens nya regeringssamarbete kan beskrivas som en anti-SD-koalition. Fyra partier med helt olika ideologiska utgångspunkter har enats om ett politiskt program av ett enda skäl, att hålla Sverigedemokraterna borta från makt och inflytande.Någon gemensam vision om vilken politik som är bäst för Sverige finns egentligen inte. Här har de fyra partierna helt olika syn. Januariavtalet, som regeringsöverenskommelsen kallas, är i stället en kompromissprodukt där de fyra partiernas olika hjärtefrågor staplas på varandra.

 Svekdebatt: Sakpolitiskt blir det förstås därmed obegripligt att Centerpartiet och Liberalerna väljer att ställa sig utanför regeringen. Från läktaren blir det svårare för dem att vårda och ta hand om de reformer de vill se genomförda.Men efter en valrörelse som präglades av fräna attacker på Stefan Löfven fruktade både Centerpartiet och Liberalerna en borgerlig svekdebatt om de nu tog plats i Löfvens regering. Detta blev avgörande, i alla fall för stunden.
 
Splittrad opposition: Om detta nya politiska samarbete blir lyckosamt ska dock ingen bli överraskad om både Centerpartiet och Liberalerna i en regeringsombildning längre fram under mandatperioden går in i Stefan Löfvens regering.

Samtidigt håller en ny opposition på att formeras i riksdagen. På ena sidan står Vänsterpartiet, som slåss för fortsatt inflytande. På andra sidan står Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

"Djävulen inte i vallöften: V-ledaren Jonas Sjöstedt har redan hotat med sådana avgångskrav men kopplat dessa krav till politiska förslag som både Moderaterna och Kristdemokraterna vill se genomförda. Förra mandatperioden visade dock tydligt att djävulen inte sitter i vallöften och reformprogram utan i den förändrade verkligheten. En osäkerhetsfaktor är den ekonomiska utvecklingen i Sverige. Det program på 73 punkter som presenterats handlar om vad partierna vill göra, inte om vad de kan tvingas göra för att möta en ekonomisk kris. Det är lättare att hålla sams i goda än i dåliga tider.

Väljarnas stöd osäkert: Att formulera en ekonomisk politik för att möta en konjunkturnedgång kan dessutom bli extra svårt för en regeringsallians med partier som bygger på vitt skilda ideologier.Opinionsutvecklingen är en annan osäkerhetsfaktor som alltid påverkar samarbetet mellan regeringspartier. Ju bättre det går i opinionen, desto mer friktionsfritt brukar samarbetet gå. Med vikande opinionsstöd ökar behovet för enskilda partier att profilera sig och markera en egen politisk linje, i hopp om att vinna väljare. Riskerna här måste också bedömas som större för Stefan Löfven än för en regering som drivs som ett gemensamt ideologiskt projekt.(Källa Mats Knutssons analys från idag på svt.se/nyheterna.)

Mina  egna tankar: Under de här 131 dagarna efter valet har jag frågat mig om vi kan utesluta partier som många väljare har röstat på. Vi lever i en demokrati och då måste man lyssna deras åsikt. Visserligen är Löfven van vid att förhandla sedan tidigare, men hur långt är han beredd att gå utan att förlora röster vid nästa val. Sedan undrar jag vad som kommer att ske med landets ekonomi. Vem kommer att ge sig i väsentliga frågor? Jag tror inte att Löfven regeringen kan sitta kvar i tre år. Partierna är alldeles för olika. Själv hade jag sett att vi skulle få en något mer blå regering vilken bygger ofta på värderingar. Jag är mycket för enskildas valfrihet i olika sammanhang. Nu har vi i alla fall fått en regering i Sverige. Den måste börja samttala med alla i riksdagen..

/Ec
 

 

 

 
Egna tankar / Om Sverige / Vinter