/ HEMMET /

SNITTBLOMMOR - EN PASSION -

Jag har alltid varit glad i snittblommor. Det har jag haft med mig hemifrån. Då jag fortfarande bodde hemma och läste i Lund, så hade mamma och jag en fredagsrutin. Den såg ut så här: Jag slutförde veckans plugg före klockan elva på förmiddagen, medan jag hörde hur mamma pysslade i köket med lite av varje inför helgen. otaliga fredagar hann hon även med att baka bullar, vilka hon och jag skulle ha till vårt fredagsfika. Jag förstår inte hur hon hann med allt men... Cirka klockan tio ropade mamma in till mig: "Är tillbaka snart, allt är avstängt i köket". När jag gick förbi vårt vardagsrum stod det alltid en stor bukett snittblommor i Oreforsvasen. Inte sällan hade mamma arrangerat i en av mina vaser som jag skulle sätta på mitt soffbord i min del av vår villa. Inte heller sällan hade hon hunnit köpa gott pålägg till frallorna. Under fikastunden tittade vi i "Allt om mat" eller i någon inredningstidning. Det var en härlig tid, men livet förändras. Kvar har jag passionen för snittblommor och på fredagarna försöker jag handla hem en bukett som jag ställer på soffbordet.Finns det något mer behagligare än ett hem som är fräscht och pryds av en härlig säsongs blombukett?
 
Idag läste jag en artikel i Hemmets Veckotidning om ett smart knep att få snittblommorna att hålla längre. Jag fick läsa om den ytterligare en gång för första gången trodde jag att jag hade läst fel. Knepet är att man sprayar hårspray på buketten. Jo, det är sant! Nu citerar jag ur artikeln:
 
"Genom att spreja dina blommor med hårsprej förlänger du livslängden med flera dagar, beroende på hur länge du upprepar proceduren. Perfekt om du vill att dina blommor ska hålla ända fram till helgens middagsbjudning eller fest!
 
Gör så här:

1. Snitta stjälkarna med en vass kniv.

2. Spreja buketten med hårsprej. Tänk på att hålla munstycket en bra bit ifrån blommorna – det är ett tunt lager sprej vi vill åt som inte tynger ner blommor och blad alltför mycket.

3. Häng buketten upp och ner tills hårsprejen har torkat helt.

4. Fyll en vas med vatten och ställ ner buketten där som vanligt.

5. Spreja sedan blommorna med hårsprej ungefär varannan dag.

Tricket med hårsprej fungerar inte bara på färska blommor, utan är också ett bra knep att ta till om du vill torka din bukett. Att använda hårsprej till dina torkade blommor är toppen eftersom det hindrar blommorna från att smulas sönder. Dessutom hindrar sprejen färgen från att blekna och gör blommorna lättare att damma". (källa: Hemmets Veckotidning)

Vi människor blir aldrig för gamla att lära oss något nytt!

 

 /Ec
Passion / hos mig