/ LIVETS NJUTNINGAR /

PAPPAS TÅRTA

Bild: kokaihop
 
Idag när det är Fars Dag, så tänker jag lite extra på dig och alla gånger du stod i vårt kök och bakade tårta. Det behövdes inte mycket för att du skulle tycka att "det var läge för att baka en tårta" Ur min text ord till pappa skrev jag: "Farfar ville att hans yrke skulle gå i arv till hans söner och så blev det också, men på lediga stunder bakade pappa goda tårtor. Det behövde bara vara en liten anledning för att fira något så stod tårtan på bordet. Jag tyckte bäst om pappas punchtårta eller Britatårta". Att det just blev Britatårtan som kom in i vår familj berodde på att en av mina mostrar hade bakat den för allra första gången. Hon hette just Brita. För den som vill pröva på att göra den, kommer här receptet:
 
För tio personer:
Sockerkaka:
100 gram rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
5 st äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
 
Maräng:
5 st äggvitor
1,5 dl strösocker
1 dl mandelspån eller hackad mandel
 
Fyllning och dekoration:
4 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar
2 st kiwi
florsocker
 
Gör så här:
1.  Sätt ugnen på 150 grader. Separera äggen i gulor och vitor.
2. Vispa ihop smör och socker. Tillsätt sedan en äggula i tagen under fortsatt vispning. Blanda i mjölken och sedan de torra ingredienserna. Bred ut sockerkaksmeten tunt på en bakplåtspappersklädd långpanna (30x40 cm).
3. Vispa äggvitorna och tillsätt lite socker i taget under vispning. Vispa i ca. 15 min till en fin maräng. Bred ut marängen toppigt över sockerkakan och strö över mandel.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 30 min. Gärddningstiden kan variera i olika ugnar så gör stickprov för att se så kakan verkligen är färdig. Låt kakan svalna.
5. Skär kakan på mitten. Ta loss den ena halvan från bakplåtspapperet med stekspade och lägg på ett tårtfat. Vispa grädden och bred ut på kakan. Dela jordgubbarna och lägg dem ovanpå, och sedan andra halvan av kakan. Dekorera med kiwi och pudra över florsocker.
 
Pappa varierade fyllning och dekorationen till vad det var för årstid.
 
 
 
 /Ec
 
minnesspår / recept
#1 / / Anonym:

Fint skrivet ❤