/ HUSMANSKOST /

ETT NOSTALGISKT BRÖD FRÅN EN SVUNNEN TID

 Bild: Google
 

I en av mina texter heter det: "Då jag var barn på 1960-talet, hade mormor tid att baka det där goda matbrödet som luktade så gott, då man kom in i köket. Det är lustigt att vi minns dofter så väl! Som vuxen har jag mormors brödrecept och visst finns doften där även om det inte smakar lika gott som när mormor bakade det". Nu är mormor för längesedan borta men ibland kommer doften av hennes bröd tillbaka. Kanske ler du där du nu är att jag lägger in receptet på brödet: Det som du gjorde utan att tänka - Du hade det i händerna -

 
Mormors fina bröd (4 st)
 
Ingredienser:
1 hg smör
5 dl standardmjölk
5 dl vatten
1 pkt jäst
1 pkt rågsikt med vetemjöl
salt
ljus sirap
anis efter behag
fänkål efter behag
 
Gör så här:
1. Blanda allt i en bunke.
2. Låt degen jäsa i bunken tills den når kanten.
3. Häll degen på ett bakbord och forma den till 4 bröd.
4. Lägg dessa i en långpanna med bakplåtspapper och täck över med bakduk.
5. Låt bröden jäsa i långpannan ca en kvart.
6. Sätt in bröden i 225 grader i 10 minuter.
7. Sänk sedan till 175 grader och låt bröden stå 40 minuter till.
8. När bröden tas ut kan man pensla dem med vatten.
 
Laga en god mugg te och njut av ert nybakade bröd! Lycka Till!
 
 /Ec
 
 
 
 
Mat och Dryck / minnesspår / recept