/ KROPP OCH SJÄL /

DIN MAGHÄLSA KAN PÅVERKAS AV DIN SÖMN

 
 
bild. google
 
Om du har problem med att somna eller vaknar du ofta på nätterna? Då kan det bero på att din maghälsa inte mår så bra.Sömnen påverkar maghälsan mer än vi tror.
 
" Normalfloran hos en vuxen person uppskattas till att väga runt 1,5 kilo, och hela 1 kilo av dem har vi i tarmkanalen. Då är det inte så förvånande att vår maghälsa kan påverka väldigt mycket i vår kropp, bland annat vår sömn. Ju hälsosammare och blomstrande våra mikrober är, desto bättre sover vi – och vice versa. 
 
 Med inspiration från Bustle listar vi fyra sätt din sömn kan påverkas av din mage och dess bakterier:

 

1. Dålig sömn gör din mage upprörd

Även om du bara förlorar en liten del sömn kan det ganska direkt ändra kompositionen av magens mikrober. I en liten studie som genomfördes 2016 kom man fram till att en betydande minskning av typer av välgörande bakterier och ändringar i normalfloran skedde efter bara två nätter med dålig sömn. Det var bara en liten studie med nio deltagare, men resultaten indikerar ändå att dålig sömn gör att vår mage får ta stryk och inte kan göra sitt jobb ordentligt

2. Magen spelar en stor roll för vår dygnsrytm

Alla människor har en ”inre klocka”, som går på 24 timmars-rytmer som bland annat bestämmer när vi somnar och vaknar. Den klockan bibehålls av varje cell i vår kropp, däribland våra magbakterier. I flera studier har man upptäckt att magbakterier spelar en stor roll för vår inre klocka, och därmed hur mycket vi sover.

En studie från 2016 fann att mikrober flyttar runt enligt en rytm under dagen och natten, och därmed påverkar den inre klockan hos andra organ. I ett pressmeddelande kallade forskarna det för en ”dans”.

Och i en studie från 2014 där man studerade människor och möss som var jetlaggade kom man fram till att sömnstörningar påverkade hur bra mikroberna kunde jobba. När mikrober från jetlaggade människor implanterades i möss, började mössen visa tecken på en icke fungerande mage, så som höga blodsockernivåer.

I ytterligare en studie, denna från 2018, studerade man hur skiftarbete, som ofta stör vår inre klocka genom att få oss att anpassa oss till konstiga sömnmönster, påverkade maghälsan. Man kom fram till att tre dagars skiftarbete var tillräckligt för att ”ändra” den inre klockan i magen och bukspottkörteln. Detta resulterade i metaboliska problem och en frånkoppling från den ”stora” inre klockan i hjärnan.

3. Det verkar finnas en koppling mellan depression, dålig sömn och maghälsa

 

Kopplingen mellan magen, hjärnan och sömn beror troligen på bukhjärnan. Magen har sitt eget nervsystem. Den ”pratar” med vår hjärna, och får svar. 

”Genom det dubbelriktade kommunikationssystemet mellan det centrala nervsystemet och mag-tarmkanalen kan magmikrober också påverka den neurala utvecklingen, kognition och beteende. Nya bevis visar att förändringar i beteende ändrar tarmmikrobers sammansättning, medan modifikationer av mikroberna kan framkalla depressiv-liknande beteenden”, förklarar en studie från 2016.

I en studie från 2018 menar man att de med insomni som kan kopplas till deras depression kan skylla på sin mage för det. Forskarna teoretiserar att de som upplever depressiv sömnlöshet kan ha magmikrober som överstimulerar nerver och vävnader, vilket gör att det centrala nervsystemet blir oberäkneligt och producerar depressiva symtom och sömnsvårigheter. Det krävs dock mer forskning för att verkligen slå fast den här teorin.

4. Tarmsjukdomar kan påverka sömnen

”Personer med kronisk smärta rapporterar sömn som deras största problem. Magsmärtor, och annan smärta, kan orsaka sömnsvårigheter”.

Men, kopplingen mellan IBS och dålig sömn handlar inte bara om smärta.

VeryWell Health noterar att olika nivåer av sömnhormoner har observerats hos personer med olika sorters IBS. Förstoppningsdominerad IBS och diarrédominerad IBS påverkar sömn på specifika neurologiska sätt. Det är dock inte klart varför. 

Gastrointestinala sjukdomar kan också påverka kroppens inflammatoriska respons, vilket verkar orsaka sömnproblem. Så IBS leder inte bara till dålig sömn, dålig sömn kan även öka risken att man upplever IBS-liknande symtom"(källa: Utdrag ur Fridah Johanssons artikel införd i Expressens hälsoliv den 20 februari 2019)

 

 /Ec
 
 

 

 

 

Hälsa